Pădurea, stepa comportării românești

Pădurea, această ședință a copacilor, „există, dar lipsește cu desăvârșire”. Nonsensul a fost adoptat de România și se simte în ea ca la el acasă (ba chiar tind să cred că aici îi este și pământul natal).

Recent, a fost lansată o hartă (încă una, de mai era nevoie) care înfățișează situația pădurilor în momentul scrierii/citirii acestui text de pe întreg globul pământesc. De asemenea, harta arată zonele unde au fost făcute defrișări în stil barbar și, pe alocuri, cele care au fost împădurite (pe sistemul să învelim rahatul în staniol, chiar dacă oricum pute).

Proiectul, la care au muncit Google, Universitatea Maryland, N.A.S.A. și Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite, poartă numele de „Global Forest Change”. Pentru realizarea hărții despre care îți scriam mai sus au fost utilizate mai mult de 654.000 de imagini din cei mai recenți 10 ani.

De România, numai de rău. Ample și ilicite sunt cuvintele care caracterizează cel mai bine defrișările românești. Păduri rase cu drujba asemenea picioarelor bărbierite cu briciul au fost în Vlăhița, Valea Bârgăului, Gheorghieni și alte zone, din păcate. Tot tipic românesc, cu toate că numai în anul 2012 paguba era de aproape 6 milioane de euro (gândește-te ce valoare avea de fapt dauna, căci 6 milioane de euro e varianta oficială), potrivit informațiilor primite de la „oamenii legii” în prezent, ghici ce, în țărișoară sunt mai multe păduri decât în urmă cu 10 ani. :-)) batjocoritor.

Iată, așadar, odinioară semeții Munți Carpați pe care sunt evidențiate, cu roșu, porțiunile defrișate, iar cu albastru cele unde au fost plantați arbori pentru a forma o pădure.

muntii carpati despaduriti

În partea de jos, vezi același tronson al întinderii Munților Carpați. Să vezi și să crezi!

carpatii romaniei defrisati

Mesajul meu, Larisa Ionesi, este unul ce stă scris pe peretele dinspre stradă al unei clădiri din Cluj-Napoca, și anume:

 

mai bine te ratacesti in padure decat fara padure

 

Sursa informațiilor este: http://earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s