România, o țară o țâră pre(a)judecată

Aparent, hărțile nu mai au nimic de spus. Nimic nou. Dar întrucât aparențele sunt înșelătoare (ca machiajul „și sutienul cu push-up” a strigat o colegă după ce a citit), hărțile mai au ceva de spus. Ceva nou.

Vocea pe care o folosesc este cea a designer-ului Yanko Tsvetkov care a lansat pe website-ul său alphadesigner.com o serie de hărți pline de haz și de necaz, buclucul fiind acela că te pun pe gânduri (thought-provoking, cum ar bolborosi americanu’). Reprezentările grafice zugrăvesc (asta neînsemnând că ne dau cu var) prejudecăți. Cartografierea părerilor și a ideilor preconcepute (și adesea eronate) sunt reprezentate în felul următor.

  • La întrebarea „Cum ne văd americanii?”, răspunsul este „Nu cu ochi buni!”. Se uită la noi ca la dracu’. Pudibonzilor cărora li s-au înroșit obrăjorii la citirea cuvântului „dracul” le sugerez să se uite pe harta Europei văzute prin ochii americanilor și să bage de seamă că România este semnalată cu ajutorul cuvântului „Dracula”. Deci, se uită la noi ca la dracu’.

europa conform americii

  • Dacă v-ați întrebat vreodată (dacă nu, o s-o faceți acum) cum ne văd austriecii, aflați acum și aici. „Hoți de buzunar” („handbag thieves”) este ștampila pe care ne-au pus-o pe frunte (doar că nu credeați că avem stea…în frunte). Zic să aibă grijă unde-și pun ștampila (în buzunare sau în poșete) că doar suntem…cine/ce spun ei că suntem.

europa conform austriei

  • Anglia ne numește imigranți. O fi de bine? O fi de rău? Cred că asta spune ceva mai degrabă despre ei decât despre noi, românii, și anume că, din moment ce părăsim țara de origine pentru a ne stabili într-o țară străină, Anglia, a lor e mai țară decât a noastră.

europa conform angliei

  • Asemeni unui hârb care râde de o oală spartă, Bulgaria zice despre România că e un cartier sărac. Bulgario, să știi că România „e mai multe” (cartiere) și că se-ntrec între ele (nu cu gluma, ci cu sărăcia)!

europa potrivit bulgariei

  • Nici prejudecata Franței nu e departe de cea a Bulgariei (și nici de adevăr). De fapt, e atât de aproape încât suntem intitulați frați. Săraci, dar totuși frați. Nu-i bai, neamurile se ajută și „se împrumută” între ele, nu-i așa?

europa conform frantei

  • Potrivit italienilor suntem „furăcioși”, cum zic bătrânii satului unde am copilărit (așa, băiețește, cum am făcut-o). Nepotrivit ar fi să le furăm macaroana de la gură, atât timp cât n-o împărțim (așa, „romanticește”, cum se obișnuiește).

europa potrivit italiei

  • Polonia ne face țigani. E de înțeles: e vorba despre Polonia (!) și despre talentul nostru din născare de a ne țigăni.

europa potrivit poloniei

  • Ce pricep eu din ce crede Spania despre noi nu poate fi decât tradus (nu și interpretat): adică schimbători de scutece, adică în România plouă des, adică n-avem bani (să-i numărăm în timp ce plouă), adică suntem…f…ăcători de copii.

europa conform spaniei

  • Homosexualii ne văd drept (deși cred că nu se uită din unghiul bun) un trib…de homofobi. Întrebare: prin homofobi se referă la faptul că simțim frică sau ură față de homosexualitate? Că dacă nu simțim nimic…nu e vina noastră.

europa vazuta de homosexuali

  • Silvio Berlusconi ne ia drept…ieftini și ne ia la…bani mărunți.

europa vazuta de silvio berlusconi

Cam asta ar fi (dacă nu chiar este) identitatea noastră națională. Și internațională.

(re)Sursa de inspirație este ursul plictisit, bored panda, iar inspirată (sper) sunt eu, Larisa Ionesi și neplictisiți (mai ales de mine, nădăjduiesc) sunteți voi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s