Omul face locul sau locul face omul?

„Cine și pentru cine trebuie să fie potrivit: locul pentru om sau omul pentru loc?

Locul e așa cum e, el nu se poate transforma în așa fel încât să placă omului. Dar omul, oare, se poate și are el chef să se transforme după plăcerea locului, adică pentru a-i fi acestuia pe plac? Iată o problemă.

În natură există foarte multe locuri care ni se par potrivite, care ne dau impresia că ne-am născut anume pentru ele, căci ce este fericirea, fraților, decât găsirea locului care ți se potrivește? Loc poate fi, în ultimă instanță, chiar femeia; trupul și sufletul ei nu sunt altceva decât un spațiu în care te instalezi pentru o bucată de timp sau de viață. Dovadă că sinucigașii și nefericiții sunt considerați oameni care nu și-au găsit locul în viață. Problema, pusă așa, s-ar putea să pară vulgară la prima vedere, dar e realmente reală, ruptă din viață. Cu alte cuvinte, ne putem permite întrebarea: omul face locul sau locul face omul?

Răspunsul e delicat și cu dublu aspect. Un loc blând și însorit creează un om blând și însorit. Un loc aspru și violent creează un om aspru și violent, care nu cunoaște duioșia și încrederea în femeie. Și invers: un om frumos și delicat face locul din jurul său frumos și delicat, natura îl urmează ca un câine credincios. De aici diferența aceea bizară indescifrabilă dintre popoare și rase. Adică Polul Nord își creează omul care îi trebuie – și invers, în așa fel încât este greu de spus dacă Polul Nord a creat eschimosul sau eschimosul a creat Polul Nord. În fine, problema e așa de complexă, că numai simpla ei enunțare te face să transpiri.

Asta e. Dar să trecem la treabă. La muncă! Munca l-a făcut pe om – om.”

Rândurile sunt rupte din piesa de teatru „Cine sapă groapa altuia”, scrisă de Ion Băieșu și am vrut (încă vreau) să le împărtășesc cu voi, cei care sfințiți locul…sau cei pe care locul îi sfințește (problema e ca viața: e complexă și are multe aspecte).

in life you draw your own map

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s