În căutarea fericirii

Dacă încercați să găsiți fericirea, să știți că nu e la noi. N-am văzut-o, n-am luat-o. Deci da, nici noi nu suntem fericiți. Am căutat-o (ce-i drept, și cu lumânarea, pe timp de seară). Pe Google. Și-am găsit mai multe fericiri, dar nici una nu era aia bună, de ne lipsea nouă. Fără griji, dacă o găsim, o s-o cartografiem, o să facem o hartă a fericirii, cu toate cărările ce o au drept destinație: spre fericire, prima la dreapta etîcî.

Oricum, cine (mai) ia fericirea în serios în vremurile astea? Răspuns: „The Earth Institute” al Columbia University”. Băieții și fetele astea au publicat luni „World Happiness Report„, un soi de raportare a stării națiunilor privitoare la fericire. Prima propoziție a comunicării scrise e și concluzia pe care cred că o trage oricine, chiar fără să studieze ori analizeze vremurile în care subzistăm: „Trăim într-o epocă a contradicțiilor țepene, puternice.”

Țara care ocupă primul loc în alt top, cel al țărilor care au (ÎNCĂ) W.C. în curte, da, adică România, se situează în clasamentul satisfacției…ghici pe ce poziție? 90. Păi, cum să fii fericit, când ești nevoit ca iarna, când sunt în minus 20 de grade, să faci țurțuri la…nas, ieșind afară din casă pentru a-ți face nevoile…fiziologice?

Cetățeni, precum cei ai Danemarcei, Norvegiei, Elveției (previzibil, ăștia au ciocolata), Suediei și Olandei (normal, ăștia au…laLeLeLe), sunt fericiți. De fapt, cei mai fericiți. Fericiți de către cine nu este specificat. Poate de ei înșiși. Poate de relaxarea dată de faptul că instituțiile statului știu ce treabă au de făcut (ceea e mare lucru: să știi de ce ești pus pe scaunul pe care stai și prinzi rădăcini) și o fac (la fel de sau chiar mai important: să faci ce știi că trebuie să faci și ce știi să faci, că-n „străinătățuri”, de aia e pus unul/una pe un fotoliu, că știe să facă ceva anume). A, e posibil și fiindcă unei minți i s-a aprins un beculeț (tring!) și, devenind strălucită, i-a venit în cap să mute W.C.-ul din strujeni în casă. Bravo, bă! Fericire să ai!

La extrema cealaltă, purtând pecetea de cele mai nefericite țări, sunt (normal, consurorile noastre țări din lumea a treia): Rwanda, Burundi, Republica Centrafricană, Benin și Togo. Nu vă-ngrijorați, se pote și mai rău. Înaintea noastră se află Cehia (locul 39), Polonia (51), ba chiar și Republica Moldova (53). Superb și minunat.

Tot ăștia constată că în ultimii 5 ani lumea a devenit, ca prin magie, un loc mai bun (mai bun decât cine, că nu e ca și cum ai avea de ales între aici și…pe lună). Totuși, este trist în lume. Din cauza, și asta tot ei o afirmă, nu eu, Doamne păzește, apără și ferește!, schimbărilor politico-economice. Ca să vezi (și să crezi)! Carevasăzică, schimbări în rău, nu? Că dacă erau în bine, eram și noi bine, nu? Iar schimbările astea, până la urmă, sunt făcute tot de noi, cetățenii și votanții, nu? Deci, națiunea e di vinî (de vină, cu accent moldovenesc, nu divină).

Analiștii ăștia tot pe noi ne arată cu degetul, zicând, nu știu dacă exact prin cuvintele astea, că suntem o degenerație, nu o generație, în sensul că am decăzut mintal (pe bune, am mai avut discuția asta – corect e mIntal, căci e privitor la mInte, nu mental; dar da, stați potoliți, mentalitate, nu mintalitate). Tulburările mintale reprezintă, prin urmare, principalul factor al nefericirii tuturor indigenilor căror li s-a sondat părerea și nivelul de fericire.

„Dacă vrem o lume mai fericită (auzi/vezi, „dacă”), avem nevoie de o cu totul altă abordare asupra sănătății mintale.” Păi, de ce n-au zis așa de la început?

Sănătate…mintală!

P.S.: Am găsit cheia/cheile fericirii:

cheia fericirii

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s