Hărți cum nu s-a mai pomenit

Dacă îți amintești, dacă nu, nu-i bai, îți amintesc eu acum, în urmă cu câtva timp, am scris despre un fel de hărți…de fapt, altfel de hărți. Hărți nemaipomenite, nemaiîntâlnite, nemaivăzute. Vreo 10 la număr. Astăzi continui să vă arăt alte câteva, căci merită să fie maipomenite, maiîntâlnite și maivăzute.

Prima hartă extraordinară este una a numelor de familie ordinare, în sensul de obișnuite, întâlnite în Europa. După cum văd și ochii tăi, „aicișaia”, la noi, în Românica, cel mai comun nume e Popescu. Părerea mea e că informația cartografiată e corectă, fiindcă, se știe, „escu”-ul e o terminație cu rezonanță și semnificație istorică pentru neamul nostru.

harta celor mai populare nume din Europa

Următoarea hartă este cel puțin la fel de caracteristică nouă, „românlor” (omisiunea i-ului e intenționată, căci așa am auzit la televizor o personalitate, cea mai personalitate, de fapt, din România, că se vorbește, deci și scrie, și anume cu abudență de consoane și numa’ pe ici, pe colo presărate câteva vocale). Este o hartă care arată roz (sau ce culoare o fi aia cu care e reprezentată România) pe alb cât de neprietenoși sunt românii cu vizitatorii străini. Ei, asta nu mi se mai pare corect. Adicătelea, niște oameni aleg (și doar știți și voi că atunci când niște străini decid să-și ia lumea în cap, au nșpe variante) să vină în junglă (mă refer, desigur, în România) și noi, ca niște sălbatici, nu le suntem „user friendly”? Oare ce ne-ar putea îmblânzi?

atitudinea populatiilor fata de straini

Iată mai jos un instrument de relaționare pe limba lor, cum ar veni, cu ceilalți europeni. Cum altfel să înnodezi o vorbă cu restul europenilor dacă nu la un pahar/o sticlă cu bere? D-aia e musai să știi cum să-i zici berii pe nume în limba cu pricina, deși dacă depășești măsura, cu siguranță o să te înțelegi cu tovarășul de băutură, căci o să folosiți amândoi limbajul universal, adică cel al semnelor.

harta denumirilor berii in tarile europene

Dedesubt, apar problemele. Cele sensibile, cum este libertatea presei în lume. Pare-se că pe porțile bătăturii noastre alții citesc: „Atenție, câine rău!”, când, de fapt, noi n-avem decât un motan care trădează…bătrânețe.

harta libertatii presei in lume

Iată o hartă care pare că se află în plină sărbătoare, cea denumită Saturnalii. Nu, nu atunci când stăpânii și sclavii erau egali, ci atunci când rolurile se inversau și unii erau mai egali decât alții, adică o dată pe an sclavii erau stăpâni și stăpânii erau sclavi. Cam așa e și harta asta. Inversează pământul cu apa. Care crezi că e stăpânul și care crezi că e sclavul?

harta care inverseaza pamantul cu apa

La întrebarea cetățenii cărei țări din Europa sunt cei mai atractivi (cu toate că gusturile diferă și nu există o definiție standard a ce înseamnă atractiv, decât pentru gusturile fiecăruia în parte) harta răspunde: ai României, conform răspunsurilor date de 37 de oameni. Din 1926, arătoșilor (cu degetul)! :-))

harta celor mai atractivi cetateni europeni

Hai că deja mă simt „jicnită” uitându-mă la ce insinuează harta asta. Cică rata fertilității în ROMânia ar fi de undeva între 1 și 2 plozi, poate chiar 1,5. Păi, cum adică ce insinuează? Că țiganii nu-s români! Da’ se poate?

harta fertilitatii mondiale

 Plecăciuni ursului plictisit că ne-a făcut mai puțin ursuzi și plictisiți!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s