Marea cu sarea

Asta îți promit. Adică nu ceva irealizabil ori intangibil, ci tot ce îți dorești. Haide, e 23 august, bate vântul prin oraș și lehamitea prin birouri, așa că știu că vrei să lâncezești pe nisipul fierbinte (asta-i din Andre, exact!). Și ca să ai parte de nisip, musai să nu fie ticsit de prosoape de tiriști cu gagici dezbrăcate și chicioase (știu că chici se scrie kitsch). D-aia DeMersul ăsta e despre plaje virgine, cu toate că, odată ce omul și-a înfipt piciorul acolo, nu le mai putem numi chiar virgine, nu-i așa? În orice caz, mă refer la genul ăla de plaje unde nici un ambulant nu-ți vinde nu știu ce glod lecuitor, unde nu se vând șosete 3 la 10 lei ori șaorme „cu di tăti” de la poalele vreunui cărucior într-o rână. Acum că am stabilit ce și cum, rămâne cum am stabilit.

Prima propunere (decentă) de plajă neprihănită e cea de la Vadu care se află pe drumul care leagă Constanța de Mamaia și Năvodari. Sunt în jur de 45 de km de la Constanța la Vadu, dar numai 15 până la fosta cetate grecească Histria. Ruinele celui mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României sunt accesibile turiștilor, aflându-se acum pe teritoriul administrativ al comunei Istria, la doar o aruncătură de băț (depinde dacă tragi paiul scurt ori lung) de Vadu, pe malul lacului Sinoe. Are intrare la nisip privat (adică și intim, dar și lipsit) de chiștoace și peturi și are ieșire la Marea Neagră. Țărmul se află la 15 kilometri de mers cu mașina, bicicleta ori „pejos”-ul de satul cu același nume, iar pe plajă nu e decât un loc de unde-ți poți cumpăra mâncare, botezat Cherhanaua Vadu. Cât despre un acoperiș deasupra capului, dacă vrei să te protejezi pe plaja virgină, poate fi al cortului, căci camparea e soluția, ori al odăii vreunui băștinaș care te poate adăposti în casa lui. Plaja lungă de peste 15 kilometri însoțește o zonă strict protejată a Rezervației Biosferei Delta Dunării, și anume Grindul Chituc. Astfel, se poate practica birdwatching-ul, la alt nivel față de care se face în Mamaia, când cefele late privesc cu jind păsăricile de pe șezlonguri.

pe malul apei pe plaja Vadu

Obârșia pozei: http://www.pozeconstanta.ro

Următoarea plajă-fecioară e Corbu, aflată tot în vecinătatea apropiată a zonei protejate Grindul Chituc. Din fericire, nici aici n-o să găsești ceea ce nu cauți, din moment ce vrei să fii într-un loc ferit de ochii lumii, dar nu și de razele soarelui. Prin „ceea ce nu cauți” mă refer, evident, la cele de mai sus, cum ar fi șosete, șaorme, vată pe băț, și altele asemenea. În schimb, aici o să găsești ce-ți trebuie pentru sporturi nautice, precum windsurfing, kitesurfing, snorkeling (orice-o fi), sporturi cu vele, scufundări, pescuit sportiv ș-alte distracții dintr-astea. Plaja are vreo 20 de kilometri și dacă, pentru a candida la postul de preferată a ta, ar avea un C.V., la secțiunea calități ar trece: liniștită, calmă, odihnitoare.

nisip plaja corbu

Obârșia pozei: http://www.vacanteperoti.ro

Tot în categoria plajelor caste, o introduc și pe cea de la Sfântul Gheorghe (cum merg mână-n mână cuvintele „castă” și „sfânt”!), o plajă piloasă, să-i zicem, din cauza stufului. Dacă ai suficientă îndrăzneală încât s-o iei pe drumul lung și anevoios, tre’ să știi că n-ai decât două variante: ori ajungi întâi la Sfântul Gheorghe (de preferat, nu la Sfântul Așteaptă) ș-apoi mergi câțiva kilometri de-a lungul Dunării, ori mergi până la Tulcea cu mașina sau trenul, după care iei un vaporaș sau o șalupă până la Sfântul Gheorghe, drumul putând să dureze între 3 și 6 ore (în funcție de viteza de navigare a șalupei).

plaja sfantul gheorghe

Obârșia pozei: http://www.wilddanube.ro

O fâșie de plajă virgină, străjuită de copaci vânjoși, este acolo unde Marea Neagră își dă întâlnire cu Dunărea, pe canalul Sulina, la aproape 60 de minute de mers cu șalupa. E vorba de Gura Portiței care, deși știu că s-a transformat deja în complex turistic, a rămas candidă în proporție de…7 kilometri. Totuși, e o plajă duală, oferind și peisaj marin și lacustru. Ajungi la ea cu trenul până la Tulcea ori cu mașina până la Jurilovca (a se pune accent pe literele LOV din interiorul cuvântului) și dup-aia cu șalupa până la…Gură (a Portiței).

plaja gura portitei

Obârșia pozei: http://www.hartaromaniei.eu

Ar mai fi plaja Tuzla, mai liniștită și discretă decât celelalte, aici nefiind (încă) nici un bar ori restaurant. Plaja este cea dintre Eforie Sud si Eforie Nord, o fâșie îngustă de nisip, unde apa are o culoare ireala. În aer nu plutește nici miros de gogoși, nici de mitetei cu muștar. În urechi nu-ți răsuna manelele lui Gigel de la Băicoi ori versurile care sună VAG ale fătucii INA. Este o plajă foarte îngustă (deci cea mai virgină dintre toate de până acum), peste care se revarsă marea. O singură viitoare problemă: autoritățile locale promit că o vor face ca Mamaia sau chiar mai bună. Vă jurați voi pe Mamaia voastră (mă refer la stațiune, normal) că așa o să fie?

plaja tuzla panorama

Obârșia pozei: http://www.panoramio.com

Finalizez pe ziua de azi cu…ziua de azi: 23 august. Plaja 23 august se află (da, știu, logic ar fi între 22 și 24 august) între stațiunile Olimp și Costinești, la o distanță de 3 kilometri de vatra satului pe care-l cheamă la fel (cum cine-l cheamă, marea îl cheamă la ea). Poți îmblânzi plaja asta sălbatică, scufundându-te în catacombele adânci de la 3 până la 5 metri.

plaja 23 august

Obârșia pozei: http://www.panoramio.com

Pace (ca aia de-o emană plajele astea)!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s