DeMers – propunerea a treia: Haide la cascade!

De ce cascade? Pentru că te lasă gură-cască, cu toate că, privindu-le, nu îți pierzi timpul. În același ritm în care au curs vizualizările săptămâna trecută când am scris despre locuri și lacuri unde te poți scălda, cred că îți va plăcea și această recomandare.

Capul listei include și un alt cap, de cal. Mă refer la Cascada Cailor pe care o poți privi cu multă plăcere și bucurie, situată în proximitatea stațiunii turistice Borșa – Maramureș, la aproximativ 150 de kilometri de Cluj-Napoca. Da, știu ce ai exclamat în mintea ta în secunda în care ai citit 150 de kilometri și nu, nu e atât de departe încât distanța să te îndepărteze sau chiar despartă de ea. Este cea mai mare cascadă din România (cică, potrivit Wikipedia pe care am motivele mele să n-o cred sută la sută), cocoțându-se la altitudinea de 1.300 de metri, apa făcând „splash!” precum vedetele la apă de la 90 de metri. Deci nu știu sigur dacă e cea mai mare cascadă din țărișoară, însă cu siguranță e cea mai frumoasă, asta datorită situării pe versantul nordic al Munților Rodnei. Ai DeAles între a merge până acolo pe jos (faci cam 60-90 de minute) ori cu telescaunul (luat din stațiunea Borșa). Odată ajuns în Borșa, poți opta și pentru câteva trasee turistice omologate și vizita munții Rodnei și Maramureșului, rezervațiile Pietrosul Mare și Piatra Rea, monumentele Vitejiei și Minerilor, precum și alte locuri de văzut și lucruri de făcut.

cascada cailor judetul maramures

Următoarea pe listă este Cascada Vălul Miresei (nu intrați în panică, băieți, nu vă aruncă nimeni în apă dacă nu ziceți „Da!”). Este DeVăzut în satul Răchițele, comuna Mărgău, județul Cluj, ceea ce înseamnă că parcurgi cu mașina aproape 77 de kilometri în aproximativ 77 de minute. Este situată în versantul estic al munților Vlădeasa și se poate ajunge la ea pe două trasee, ambele marcate: primul pornește din centrul satului, are o lungime de 12 kilometri și o durată de 5 ore. Nu te îngrozi, este accesibil și mașinii. Al doilea are drept punct de pornire cabana Vlădeasa, 31 de kilometri și 10 ore. Se poate și mai rău, vezi? Marcajul e deficitar, diferențele de nivel sunt mari și ar fi bine să nu fim mințiți de cei de la meteo, căci vremea chiar contează.

cascada valul miresei judetul cluj

Cea mai renumită cascadă (așadar nu putea să nu fie numită și aici) este, fără doar și poate, Cascada Bâlea. Tocmai d-aia nu necesită vreo prezentare. Scurt și la obiect: vreo 235 de kilometri, parcurși în vreo 213 minute, trecând granița în județul Sibiu. Între două vârfuri ale masivului Făgăraș, Moldoveanu și Negoiu, n-o plouă (oricum e udă).

cascada balea judetul sibiu

Nu urla la mine, căci acum termin…cu cascada Urlătoarea. Chiar, nu-i culmea culmilor (ori, mă rog, cascada cascadelor, fiind vorba de ele și nu de culmi…ale munților) să vrei să îți găsești liniștea și pacea la cascada Urlătoarea? Frizează, ce-i drept, un sport extrem: nebunia (aia bună). 🙂 Până acolo, adică în județul Prahova, pe suprafața munților Bucegi (și eu m-am gândit la bere) sunt aproape 354 de kilometri pe care îi străbați în vreo 300 de minute. Merită, o să te facă să urli de fericire!

cascada urlatoarea judetul prahova

Gata cu vorbăria! La fapte, sunt locuri DeMers, poze DeFăcut, beri DeBăut, mici DeMâncat… oameni DeSalutat! Te salut!

A, era cât pe ce să uit! Uite niște link-uri către chioșcul nostru online „Fabrica de hărți” de unde puteți cumpăra hărți unde sunt și cascadele despre care v-am scris mai sus: Cascada Cailor, Cascada Vălul Miresei, Cascada Bâlea și Cascada Urlătoarea.

13:33, tot azi, tocmai am primit două poze de la Minitehnicus Arpi (numele de scenă…scena Facebook) ce înfățișează cascada Cailor, fapt pentru care îi sunt recunoscătoare:

cascada cailor poza facuta de Arpi

cascada cailor a doua poza facuta de Arpi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s