Și GPS-ul poate fi mimat

1375451807189

Nu numai că GPS-ul poate fi mimat, dar chiar a și fost. De către niște studenți al căror scop a fost de a arăta că și cum poate fi furat un iaht de lux (a cărui valoare este estimată la peste 80 de milioane de dolari). A fost un experiment realizat cu știința și voința proprietarului și care nu este recomandat a fi încercat acasă (decât dacă puteți).

Băieții au falsificat semnalul GPS, inducând în eroare sistemul de navigare prin satelit (și proprietarul), astfel încât nava a deviat de la direcția stabilită. Complexul de navigare al iahtului (care chiar era complex) utiliza un sistem care determina locul unde se afla nava pe baza unei comparații între câteva semnale ale satelitului. Apoi, cu grijă și cu atenție, au contrafăcut unul dintre semnale, iar rezultat a venit pe cale de consecință logică: sistemul de navigare, înșelat fiind, a stabilit în mod eronat locul unde era iahtul și a schimbat direcția acestuia.

În urma provocării intenționate a acestui procedeu, nava nu a avut de suferit (excepția de la regula potrivit căreia dacă ești „înșelat/ă”, suferi). Poate numai proprietarul a fost suferind la gândul că într-o rea zi s-ar putea petrece același fapt, numai că, de data aia, fără acordul lui.

Dovada și articolul original (nu că ăsta ar fi o copie…fidelă). 🙂

Reclame

2 gânduri despre “Și GPS-ul poate fi mimat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s