DeMers și DeVăzut – propunerea a doua: la scăldat

„Auraș, păcuraș,

Scoate apa din urechi,

Că ți-oi da parale vechi;

Și ți-oi spăla cofele

Și ți-o bate dobele!”

„La scăldat” de Ion Creangă

Batem și noi „dobele”, anunțând cu surle și trâmbițe destinațiile DeMers și DeVăzut în acest week-end. Zicem/scriem destinațiile (la plural, în loc de singular) deoarece de astă dată „este mai multe decât una”. Și, deși sună precum mahalagismele celor de la TopShop, există încă ceva în plus față DeMers și DeVăzut, și anume DeScăldat.

În zilele acestea, vorba și scrierea lui Creangă, este un senin pe ceriu și așa de frumos și de cald afară, că-ți vine să te scalzi pe uscat, ca găinile. Văzând o vreme ca asta, ne-am gândit (da, gândim!) s-o șparlim la baltă. De fapt, bălți. Așadar și prin urmare, ne bălăcim ca la mare în: Laguna Albastră, lacul Tarnița, băile Cojocna și cele sărate din Turda. Să le luăm sistematic.

  1. Laguna Albastră: fiind poziționată în apropierea orașului Cluj-Napoca și în și mai apropierea satului Aghireșu, este evident faptul că nu vorbim/scriem despre „acea Laguna Albastră” din filmul cu același nume. Hai să-i zicem ăsteia omologul românesc al ăleia și să mergem mai departe. Nu prea departe, ci la aproximativ 40 de kilometri de civilizație, adică de oraș. După ce parcurgi acest interval, te trezești în fața unor dune uriașe de nisip și exclami: „Ce dumă!”, însă după ce le dovedești, ochii tăi (ca două văpăi) se înălbăstresc, fie ei chiar maro, negri, verzi ori rogvaiv. Datorită, logic, lagunei albastre. E albastră, nu de supărare ori pentru că „it’s feeling blue”, ci din cauza reziduurilor de caolin. Atât! Restul mai vedeți și voi cu ochii voștri și povestiți-ne și nouă.

laguna albastra aghiresu cluj

  1. Lacul Tarnița: am fost, ați fost, nu mai are sens (decât sens și contrasens într- și dintr-acolo) să pierdem vremea (doar vara, gen: „pierde-vară”…gen).

tarnita lac

  1. Băile Cojocna: Băi, ce-i drept, aici nu chiar te scalzi, mai degrabă plutești (căci apele sunt mai sărate decât majoritatea felurilor de mâncare din oraș), dar nu-i rău să plutești, așa-i? D-aia-i stațiune balneo-climaterică (situată la aproximativ 20 de kilometri de Cluj) ale cărei ape tratează afecțiuni reumatismale, endocrine și ginecologice. Vă costă 10 lei. Scurt și la obiect. Plus 5 lei parcarea.

baile cojocna cluj

  1. Băile sărate Turda: „once you go <sărat>, you never go back”, d-aia continuăm (de fapt, încheiem) lista tot cu băi sărate, numa’ că astea-s în Turda. Turda, băi! Turda-Băi este o microstațiune balneară, înconjurată de păduri, aflată la o altitudine de aproape 400 de metri și la o distanță de cam 35 de kilometri față de Cluj.

baile sarate turda

De asemenea, în afară de băile sărate, în Turda mai sunt alte câteva lacuri (multe) unde vă puteți bălăci, precum Băltoaca, Kimpel, Mocirlos, Tarzan, Troacelor și Vajas, după cum se vede în poze (în aceeași ordine):

Lacul Baltoaca Turda

Lacul Kimpel Turda

Lacul Mocirlos Turda

Lacul Tarzan Turda

Lacul Troacelor Turda

Lacul Vajas Turda

De vă trebuie hărți tipărite să vă îndrume spre locurile DeMers, DeVăzut și DeScăldat, le puteți lua d-aici: județul Cluj, munții Apuseni, munții Apuseni și Padiș și munții Gilău.

That’s all folks, pe ziua de azi! Pentru ca să termin cu ce-am început, și anume cu referirea LA „LA scăldat” (lălăirea e intenționată și asumată), vă doresc să vă întoarceți la fel de îmbrăcați sau dezbrăcați cum v-ați dus și să vă completați ranița de AMINTIRI (pe lângă cele DIN COPILĂRIE).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s