DeMers și DeVăzut – propunerea întâi: Cetatea Liteni

Trag nădejde ca această primă recomandare să fie „a întâia” și în sensul de cea care ocupă primul loc în seria locurilor de mers și de văzut, și în cel al calității experienței pe care o presupune și supune atenției noastre (ați auzit de la alții și le-ați zis altora vorba aia: „a-ntâia!”).

Este vorba (și scrierea) despre Cetatea Liteni, un loc de refugiu, atât în 1.241 (uau!) când a fost distrusă cetatea Cluj, cât și în zilele noastre, fiind o consolare, scăpare, pribegie. Deși ne duce departe (cu gândul și cu sufletul), cetatea Liteni este la doar 30 de minute de mers cu mașina de orașul Cluj-Napoca și 60 de minute de mers cu picioarele de satul cu același nume. Nu vă speriați, mersul la picior îi face bine acestuia (o gambă și o gleznă lucrată/mearsă arată bine), iar în afară de acest beneficiu mai este și acela adus ochilor, constituit de pădurile, pășunile și vegetația care clătesc ochii.

Cetatea domină. Domină Valea Ierii, de la înălțimea de aproape 434 de oameni care au 1.70 m, adică 780 de metri. Domină priveliștea, prin ridicarea la cer pe care i-o asigură un pinten abrupt de piatră. E tare ca piatra, așadar. Drumul către ea poate fi el în sine desfătarea pe care o căutați, căci plăcerea stă și în călătorie, nu doar în destinație. Calea terestră deschisă, „prea bună, prea ca la țară”, drumul fiind unul de țară, străbate în lung și-n lat o câmpie, încheindu-se cu cetatea care vi se oferă pe platou. Platoul din fața ei, m-ați înțeles, da? Odată ajunși, aveți toate șansele să fiți agățați sau să vă lipiți…de scaieții înalți de peste 1.50 m. Acum mi se dezvăluie denumirea sub care am găsit în unele surse cetatea, și anume „Cetatea vânturilor”, căci inițial m-am gândit la altceva…la cu totul altceva. 🙂 Umbra unui zid bătrân, însă neîmbătrânit, foșnetul frunzelor pădurii ce înconjoară platoul și altceva (fiecare știe mai bine decât mine ce), toate acestea, și nu numai, sunt „moneda” cu care vă (răs)plătește cetatea Liteni.

Deși nimeni nu a băgat cetatea unde trebuia, nu în altă parte, adică într-un circuit turistic, confirm faptul că are potențial. Și așa cum dacă nu ai stabilită nici o destinație, atunci orice drum te poate duce acolo, tot așa, propunând cetatea Liteni, vă trimitem pe webshop-ul Micro Mapper botezat de noi „Fabrica de Hărți”, unde găsiți 3 hărți, una a munților Apuseni, alta a munților Apuseni și Padiș, iar cealaltă a județului Cluj, care vă pot ajuta (dacă vă lăsați ajutați) să ajungeți în chip negreșit la ea.

Dacă e DeMers, atunci să fie și DeVăzut și, îndrăznesc să îndemn, DePoVestit. Cine merge și vede, zic/scriu să și povestească. Dacă aveți întrebări, sugestii, reclamații, faceți în așa fel încât să nu le mai aveți. Dați-mi-le mie!

P.S.: Apreciez atât pozele făcute de Radu Rusu, cât și faptul că le-a împărtășit nouă, iar acum și vouă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s