Coborârea G.I.S.-ului printre muritorii de rând

gis

Prima (nu și ultima) oară când am auzit despre G.I.S. a fost atunci când am interacționat pentru întâia dată cu Micro Mapper. Prima dată nu se uită. Asemeni, așa cum repetiția este mama învățăturii (și uneori a plictiselii), de atunci și până acum nu numai că am mai pomenit G.I.S.-ul, dar chiar am început să-l înțeleg. Inițial, credeam că e un geniu neînțeles, nemuritor și rece.

La început, G.I.S.-ul a fost doar un sistem geografic informațional. Pe parcurs, a devenit o posibilitate de a realiza o schimbare în bine privitoare la modalitatea în care oamenii (supra)viețuiesc în apartamente, blocuri, case, străzi, sectoare, cartiere, orașe, județe, regiuni, țări etc. Ciudățenia este că, deși G.I.S.-ul are impact asupra tuturor, majoritatea dintre noi nu suntem conștienți de ciocnirea dintre noi, oamenii și G.I.S.-ul, tehnologia.

razboiniciigis

Viețile noastre, fie ordinare (în sensul de obișnuite, normale, de rând), fie extraordinare (cu totul deosebite, care ies din comun, nemaipomenite), sunt atinse de sistemele geografice informaționale. Cum așa ceva?

Să exemplificăm, căci nimic și nimeni nu poate combate puterea exemplului. Este o zi de miercuri. Nimic ieșit din comun (până acum). Ne trezim (mai mult sau mai puțin natural) și care e primul lucru pe care îl facem? Să zicem că aprindem lumina (dacă e întuneric), dăm drumul la radio sau la televizor. Ei bine, toate acestea sunt alimentate cu energie electrică. Orice companie care furnizează electricitate utilizează G.I.S., gestionându-și astfel infrastructura complexă care este formată din nșpe linii de transport, distribuție și puncte de lucru. Bun. După ce ne-am dezmeticit, urmează pasul făcător de minuni, acel ceva care ne asigură doza optimă pentru a purcede într-o nouă zi, iar aici este vorba despre cafea. Apa pe care o folosim pentru a încropi licoarea magică este furnizată de o companie care gestionează un sistem de distribuție a apei, format din nșpe conducte care dirijează fluxul acesteia. Compania folosește G.I.S. pentru distribuția apei, întreținerea infrastructurii, cartografiere, urmărirea rețelei și alte acțiuni conexe. Așa. Ce merge cel mai bine alături de o cafea (în afară de o brioșă)? Un ziar. Copacul care odată stătea semeț în pădure a fost asigurat pentru a face ziarul de o companie care folosește G.I.S. în practicile de management forestier, această tehnologie făcând mai accesibilă analiza limitelor proprietăților, a vegetației, a solului, permițând sau chiar încurajând luarea unor decizii (mai bune). Continuând firul epic (în speranța că nu v-am pierdut pe drum), urmează mersul cu bolidul la serviciu. Inevitabil, acest fapt presupune contactul cu asfaltul, adică infrastructura de transport care, indubitabil, este administrată de G.I.S., întrucât 80% din informațiile care sunt utilizate pentru dirijarea traficului rutier au componente spațiale asociate. Și pot continua așa la nesfârșit. Dar nu vreau.

Cu alte cuvinte (de mai era nevoie), fără să fim conștienți, la orice pas sau kilometru pe care îl facem ne lovim de sistemele informaționale geografice, fiecare dintre acestea fiind personalizat unui domeniu aparte. Dacă încă te întrebi la ce folosește un astfel de sistem, îți răspund că este un sistem care modelează informații, procese și structuri, așa cum făceam noi când eram plozi cu plastilina. Îți amintești? Așadar, este o reflectare a lumii reale (asta neînsemnând că suntem nevoiți să renunțăm la prietenii noștri imaginari) care ajută la înțelegerea, analizarea și gestionarea resurselor și a facilităților. Acum că ai (re)făcut cunoștință cu G.I.S.-ul, sper că ești încântat.

Mai am ceva de scris. Nu mie îmi aparțin cuvintele, ci unui băiat pe nume Jack (nu, nu Daniel’s) Dangermond care zice așa: „Aplicarea G.I.S.-ului este limitată numai de imaginația celor care o folosesc.” Subscriu și adaug că tot ceea ce îți poți imagina este real.

lumealapicioare

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s