Pasul 1: Gândește! Pasul 2: Gândește neconvențional! Pasul 3: Inspiră-te din natură!

În aceste 3 îndrumări poate fi sintetizată esența conferinței „Economia albastră” care a avut loc între 3-5 mai în Tîrgu-Mureș la hotel Continental. Micro Mapper a fost unul dintre sponsorii de argint ai acesteia și a participat prin prezența lui Jozsef Kuszalik, Chief Visionar și Leader Officer.

rollupmmbe

Aceștia sunt și pașii pe care ne călăuzește antreprenorul belgian Charles van der Haegen care a cuvântat despre The Blue Economy, cu scopul de a ne învăța să facem profit, ca întreprinzători. Fondatorul conceptului de economie albastră și al celui de „Zero emisii”, cât și autorul cărții „Economia albastră. 10 ani. 100 de inovații. 100 de milioane de locuri de muncă.”, este Gunter Pauli.

nubkzprvw0wmhmnt0rko (1)

Simplu, nu-i așa? Totuși, este complex în lume, mai ales în cea a afacerilor. Economia albastră este un soi de economie verde 2.0. Întrucât aceasta s-a dovedit a nu fi decât o utopie, a fost nevoie de o ieșire din tipar ori de „thinking outside the box”, pe englezește (că sună „cool”). Economia albastră privește dintr-o altă perspectivă (nemaiavând „capul la cutie”) și îndrăznește astfel să se bazeze pe inovație. Curajoasă!

creativitycorporation

Acest model economic oferă un instrument de dezvoltare bilaterală: una personală și alta socială. Efectul? Mai mult cu mai puțin. Mai mult înseamnă crearea de locuri de muncă, bunăstarea oamenilor, sănătatea lor și a mediului. Mai puțin are accepția de regândire a abordărilor și de încercare a altora. Mentalitatea joacă rolul principal în acest film, căci trebuie să gândim diferit și să nu ne uităm în trecut, ci să proiectăm cu mintea vizuală viitorul.

Dacă modelul economic actual nu îți permite să concurezi cu alte economii, atunci schimbă-l! Exemplu: abordarea altfel a competiției, având succes pe o piață controlată de entităţi publice sau private uriaşe, care furnizează apă pentru uz industrial sau casnic. Cum? Mai mult decât simplu: oferind o altă tehnologie. Și uite așa, inspirându-se din natură, nu mergând împotriva ei (deci zero emisii) și folosindu-se de legile fizicii, a dezvoltat tehnologia Vortex, rezultând apă de calitate fără clor (și mai ieftin și mai sănătos).

Concluzia: totul pleacă de la și se întoarce la natură. Un soi de „nimic nu se pierde, totul se transformă” reinventat. Așa se face că nu este nevoie să luptăm împotriva poluării, ci să o redefinim ca fiind dovada că cineva nu știe sau nu vrea să folosească anumite resurse de care se descotorosește în mediu, rezerve pe care le poate valorifica altcineva. Așadar, am putea afirma că poluarea nici măcar nu există, ci există doar resurse pe care le poți obține gratis, folosi într-o împrejurare sau alta și poți face profit.

totulsetransforma

Era tot timpul pe nasul nostru, ca ochelarii de vedere pe care i-am căutat îndelungat, nu-i așa?

Reclame

Un gând despre “Pasul 1: Gândește! Pasul 2: Gândește neconvențional! Pasul 3: Inspiră-te din natură!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s